Tegnap egyedül voltam itthon, ezért volt időm sütögetni kicsit. Egyszer már megcsináltam ezt a tészták, akkor csak kakaós csigák készültek, most az akkori sikeren fellelkesülve újra belevágtam, de ezúttal kicsit változatosabban töltöttem meg.
Hozzávalók:
Tészta: 500 g teljes kiőrlésű búzaliszt, 25 g friss élesztő, 4 dl tej, 1 kávéskanál cukor, csipet só.
Töltelék:
Kakaós és fahéjas: (a tészta feléhez használtam): kb 100 g margarin, 50 g cukornak megfelelő folyékony édesítő, 2 kiskanál cukor (hogy legyen minek karamellizálódni), kb. 4 kiskanál kakaó (az össz. tészta negyedéhez), vagy 3 kiskanál fahéj (a másik negyedhez)
Pizzás: 1 tubus pizzakrém, 200 g reszelt sajt, 200 g csirkemellsonka
Elkészítés:
A kissé langyos, cukros tejben felfuttattam az élesztőt. A lisztet és a csipet sót összekevertem, hozzáadtam a felfuttatott élesztőt, majd jó alaposan összegyúrtam. Kb. 5-8 percig birkóztam vele, majd konyharuhával lefedve pihentettem meleg helyen 20 percig. (Ennél a pontnál nem szabad őrizetlenül hagyni, mert a macska besegít a dagasztásban... Saját tapasztalat.:)) A pihenő után újra átgyúrtam 6-7 percig, majd újabb 20 perces pihenő következett. Ez után elfeleztem a tésztát, és az első felét kinyújtva megkentem pizzakrémmel, ezt beszórtam reszelt sajttal, majd ráfektettem a csirkesonkát. Ezen még egy kevés pizzakrémet eloszlattam, hogy feltekerésnél jobban egyben maradjon. Az egész tésztát feltekertem, majd ujjnyi vastag szeleteket vágtam belőle. Ezt sütőpapírral bélelt tepsire fektettem, megkentem egy kevés olvasztott margarinnal a tetején, és mehetett az előmelegített sütőbe 180 fokra. Nagyjából fél óra alatt szépen megsültek a csigák.
Amíg a pizzás kör sült, összeraktam a kakaós és fahéjas verziókat is. A tésztát kinyújtás után megkentem az olvasztott margarin és folyékony édesítő keverékével, majd megszórtam a kakaós/fahéjas cukros keverékkel. Feltekertem, szeleteltem, a maradék édesítős olvasztott vajat kicsi tejjel összekevertem, majd ezzel megkentem a csigákat. Ugyan úgy, 180 fokon, kb. fél óra alatt készre sütöttem.
Azt hiszem, elég jól sikerültek, és mivel teljes kiőrlésű lisztből vannak, jobban eltelítenek, mint a fehér lisztes változatuk.
Kalória-adatok:
Pizzás csiga: 100 g: 294 kcal
Kakaós és fahéjas csiga: 100 g: 262 kcal